• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
699
Nakon dva dana intenzivnog druženja s FS 461, mogu napisati prve dojmove i usporedbu s Husqvarnom 335Rx.
Odmah da napomenem da se 335 nemre mjeriti po snazi i učinku s FS461, to nisu strojevi iste klase (bolja bi usporedba bila s FS361, jer su oni podjednake snage), a 361 i 461 se razlikuju u 20 dkg mase.

Nakon hladnog starta, čoka i potezanja 10-tak puta, zapali i dimi ko lokomotiva. Kad joj se doda gas (odnosno isključi čok), smanji brzinu i prestane dimiti. Kasnije paljenje cijeli dan ide na prvi potez, bez čoka, dok je još imalo topla. Ne mijenja brzinu vrtnje u bilo kojem položauju, ne gasi se. M-Tronic radi savršeno.
H 335 je tu ćudljivija; teže zapali, kasnije nekad treba polugas, nekad čok...no uglavnom više potezanja, iako je "mekša".
Dakle: FS plus, Hq minus

Snage ima na pretek, osjeti se 0,8 ks više itekak na istom promjeru flaksa. Gas je mekan, osjetljiviji i teško je kontrolirati brzinu vrtnje motora.
Na Husqvarni je gas tvrđi, ima limiter i puno je lakše kontrolirati brzinu vrtnje: H335 puno više voli raditi na srednjem gasu, dok FS odmah "leti" u okretaje. Možda zato kaj joj je 2,7mm flaks premali otpor? Budem probal i s debljim.

Potrošnja goriva: u odnosu na Husqvarnu, FS je pijanac. Znam da kojnje treba hraniti, ali me ipak iznenadila viša potrošnja goriva. Napravi ona, ali 0,75 litri benzina začas izgori.
Dakle: FS minus, Hq plus

AV mehanizam je dobar, nema trnci u rukama, ali na H335 je jednako dobar iako nema 4 točke.
Dakle: jednako

Glava AC 46-2: osjetno manje trga flaks nego Hq T45, no nije tak jednostavna za rastaviti i nema srednji dio na lageru, pa se špula više troši. Osjetno teža i stanje manje flaksa nego na T45. Ima bolje ušice.
Dakle jednako (T45 je jednostavnija, ali više trga flaks).

Štitnik: na H335 je manji, pa više šprica, ali i manje smeta na nagibima nego na FS-u. Kak je isti na H335 dvodjelni (ne treba kupovati drugog za nož), za nož se samo skine rub, a i skida se jednim šarafom. Na FS-u treba najprije skinuti glavu, pa onda otpustiti 3 TX 27 šarafa i montirati drugi štitnik. Osim toga, na FS-u se zna namotati trava oko glave dok na Husqvarni to nije slučaj, radi bolje riješenog prihvata štitnika.
Dakle: FS minus, Hq veliki plus

Masa: u usporedbi ne izgleda neka značajna razlika, ali kad se nosi pol dana, FS je težak ko kamen...i to više prednja strana s glavom, pa se malo teže balansira nego H335. Možda zato kaj je ovaj oj s produženom osovinom (L izvedba).
Dakle: FS minus, Hq plus (znal sam da je veći i jači stroj, samo nisam znal da sam tak slab)

Primjetil sam da na FS-u nemrem fiksirati ručke tak da se uzdužno ne okreću, koliko god da stegnem onaj šaraf; to se na Husqvarni nikad nije dogodilo.
Ovo me najviše živcira: kad god lupim glavom da se produlji flaks, ručke se okrenu prema naprijed.

Jesam li zadovoljan? Jesam, jer mi je trebal jači stroj (a ovaj je jači ne samo od 335Rx, nego i od H545Rx i nešto malo lakši), ali sam za te novce ipak očekival više.
Ovo je više stroj za ravno polje i veliku površinu nego za grabe i slične uske prostore, a ja imam poprilično i jednog i drugog.
Imam isti trimer i nemam problema s ručkama, lagano stegnem i nemam nikad mi se nije desilo da se ručke pomaknu. Kod 545rx mi se to zna dogoditi.

Štitnik je puno bolje riješen, pogotovo uz crni dodatak, vjerojatno ga nemaš pa ga kupi :D.... Problem s balansom nemam ali ja imam standardnu verziju - nije produžen.

Vezano za potrošnju nisam detaljno uspoređivao ali meni se čini da 461 troši otprilike kao i 545...

Nikad mi se nije namatala trava oko glave...

FS461 mi pali na drugo ili treće potezanje hladan, vruć uvijek na pri potez. Imam i FR410 on isto tako pali a nema m-tronic...
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,895
.....................
Ovo me najviše živcira: kad god lupim glavom da se produlji flaks, ručke se okrenu prema naprijed.
.............
Ne lupaj glavom - bilo kojom! :hahah:
Nikad ne lupam o zemlju, nego rukom pritisnem i povučem flaks!:ppozdrav:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,991
Nek mi oprosti onaj gore ali ja sam slučajno kolegu ZJ-a videl dok je kosil pa sam pristal.
Dok je on raspakiral svoje viteško odijelo za košnju složila se kolona od par auta.
Usput se izvinjavam kaj sam ga omel u skupljanju dojmova za recenziju.

Gde bi on rukom povlačil flaks, sam bog da može i lupiti po zemlji :ROFLMAO:

Ali koliko sam uspel vidjeti iz auta stroj je jebeni :ppozdrav:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,647
Imam isti trimer i nemam problema s ručkama, lagano stegnem i nemam nikad mi se nije desilo da se ručke pomaknu.
Imaš li ideju kak da to riješim? Zbilja me živcira.

Štitnik je puno bolje riješen, pogotovo uz crni dodatak, vjerojatno ga nemaš pa ga kupi :D....
Ne postoji kataloški broj. Crni dodatak postoji za 460, ali je njegov štitnik drugačiji (manji i drugačiji prihvat), jer ima i manji krug košnje (45cm naprema 52 cm na FS261-491). Za po ravnom je ovaj štitnik dobar.
Nije to problem; problem je da je štitnik predug i prenizak pa je teško kositi grabe i škarpe.
Kad mi je to smetalo na H335, skinul sam donji dio.

Problem s balansom nemam ali ja imam standardnu verziju - nije produžen.
Koliko sam ga na brzinu usporedil, ovaj produženi je jednako dugačak ko Husqvarna 335; znači da Stihl ima kraće cijevi i, čini mi se, drugačiji nagib reduktora. Težak je reduktor (puno je masivniji, donji lager je 6302!), teži je štitnik a i sama glava, pa zato prevaguje naprijed.

Vezano za potrošnju nisam detaljno uspoređivao ali meni se čini da 461 troši otprilike kao i 545...
Naravno, rekoh da kojne treba hraniti. Nisam ni uspoređival dva podjednaka stroja.

Nikad mi se nije namatala trava oko glave...
Budem ti poslikal trag na glavi

FS461 mi pali na drugo ili treće potezanje hladan, vruć uvijek na pri potez. Imam i FR410 on isto tako pali a nema m-tronic...
Da, ovo 10 put se odnosilo na to kad se kreće od praznog spremnika, tj. kad povleće zrak.
Kad se to ne dogodi, ne treba ga puno put povlačiti; jednom, dvaput.
Jedino sam primijetil da onaj E (elasto start) radi malo mekše na Husqvarni, tj. kod nje ne treba doći do kompresije da bi pokrenulo startanje. Velim, na njoj je 10cc manji motor, pa je možda i u tome razlika.

Ne brini, nisi me krivo savjetoval, stroj je dobar, jedino mi je pretežak...ali i da sam kupil 261, ne bi bil puno lakši (svega 1,2 kg), ali uz znatno lošije naramenice, vjerojatno bi osjećaj bil isti.
 

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
699
Ako se ručke pomiču možeš staviti neki tanki limić između njih. Nešto poput alu ili bakrene folije (ne mislim na foliju koja se koristi kao ambalaža u kuhinji, već na tanki limić)....

Dodatak sam kupio namjenski za FS461, ako imaš drugačiji štitnik onda je to druga priča, moj štitnik je kupljen u Stihlu baš za 461 u privitku šaljem slike.

Husqvarna nema elasostart na način koji ga ima stihl, ovdje povlačiš uže dok uže ne preskoči. Kod slabijih ljudi puno lakše je upaliti stroj na ovakav način.

Evo usporedba 545 i 461 po meni nema neke velike razlike u dužini.
1711692899427.jpg
 

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
172
Da to s fiksiranje rucaka je problem i na fs 350 i 561, makar sam se iznenadio da mi bolje turira na gasu 350 nego 561.
 

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
5
Pozdrav svima.

Nisam do sada kupovao ni koristio trimer, ali mi treba jedan za 1.5000 do 2.000 kvadrata na vikendici.

Razmišljao sam o Villager 1900S sa 1.9 KS snage (ovde je 230 €), kažu da se dobro pokazao. Ali gledam i Stihl FS 55 sa 1.0 KS (330 €), jer Stihl važi za kvalitetniji, a i lakši je.

Ono što me zanima je ta razlika u snazi, i šta bi bilo bolje za ovu kvadraturu.
Da li je bolji ovaj "kinez" sa 1.9 KS ili Stihl sa 1.0 KS?
Može li taj Stihl za ovu kvadraturu?

Ekvivalentan tom Villageru je Stihl FS 120 sa 1.8 KS, i on mi djeluje dosta dobro, kažu da se dosta prodaje ovde i da se dobro pokazao. Gledao sam neki video gdje je neko rekao da u radu djeluje i jači od ovog Villagera, bolji i po snazi a i po manjoj potrošnji, a i lakši je kilu i po. Ali je 520 €, preko dva puta skuplji od Villagera.

Naravno, na sve ovo je bitna pouzdanost, da ne idem majstorima :)

Koliko sam čuo kada je u pitanju razlika u snazi svi će oni obaviti posao (naravno, ne da se pusti da trava bude baš velika) ali je razlika u vremenu potrebnom da se pokosi. Ne znam kolika je to razlika u vremenu, ali djeluje mi da je svakako bolje što manje mahati sa njima na sve toplijem vremenu, pogotovo kad dođe ljeto :)

Koliko se osjeti razlika u težini između težeg i lakšeg trimera, opet za košenje ovako neke površine, dakle ne neki profesionalan svakodnevni rad?

Dakle nisam nikad kosio pa ne znam to oko potrebne snage za ovakvu neku površinu, nikako ne bih želio da bude slab jer onda bih trošio više svoje snage i vremena, ali ne bih ni neki prejak (tj. preskup) za moje potrebe.
Računam da je snaga čak posebno poželjna kada se zareda par vikenda da ne uspijem kositi tada kada dođe vrijeme za to (zbog lošeg vremena i obaveza) pa trava onako fino naraste, a to će se dešavati :)

Priznajem da me privlači ovaj Stihl FS 120, iako sam prethodno mislio uzimati nešto jeftinije. Ako ga je neko od vas koristio, kako se pokazao? Snaga, pouzdanost, lakoća održavanja, lakoća upotrebe?

Da li je neko koristio i njega i ovaj Villager 1900S, pa da ih uporedi?
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,553
Ako imaš 2000 kvadrata na vikendice onda ti ne treba niti jedan triimer. Ča ćeš kositi po krovu? 🥺 Puno teksta za pročitati a kamo li reći nešto pametno.😁
Ali pak ako imaš za kositi 2000 kvadrata oko vikendice onda neki trimer od najmanje 3KS.:D
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,553
Da bude jeftin trimer , da je snažan, da je lagan, da malo košta, da je pouzdan, da ne idem često po servisima, da mu ne smeta ljetna vrućina. Pa onda da kosim samo kad stignem a nikako kad trava naraste, pa kad počnem od jedne strane 1/8 parcele onda se umorim i ostavim za drugi dan, ali taj drugi dan imam neke obaveze , tako da ne stignem. Pa kad konačno stignem do kraja parcele već tamo gdje sam počeo trava me već prerasla.
Ipak će to biti malo teže uskladiti u navedenim okvirima. :unsure:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,647
FS235 ;) FS120 je za curice :ROFLMAO:

Može ti kinez biti dobar…ako nikaj drugo, jeftini su dijelovi.
Villager slovi kao bolji, no ponekad ovisi i o sreći.

Prije par dana popravljal sam prijatelju trimer Iskra, 43 cc, 2,2ks, star 10g.
Mijenjali smo cijev s kardanom, reduktor, šalicu i feder kuplunga…i to samo zato jer nismo našli kardan sa 7 zubi. Sve to je koštalo 20e…
20240323_162357.jpg
Taj stroj kosi otprilike toliko vinograda i dvorišta koliko ti spominješ, svake godine i ovo je prvi ozbiljniji kvar. A nastal je zato jer je nešto u garaži palo i savinulo cijev.
Zaključi sam.
 

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
5
Taj stroj kosi otprilike toliko vinograda i dvorišta koliko ti spominješ, svake godine i ovo je prvi ozbiljniji kvar.
Ne čudi me, čuo sam da mnogi sa kinezima uspješno i dugo kose i više od toga što meni treba, ali sam mislio da možda uzmem nešto kvalitetnije, da sam mirniji na duže staze.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,992
Ovdje ćeš teško dobiti konkretan odgovor,nije vilager loš,ali ako ti novci nisu problem,bolji izbor ti je stihl
Ali opet,najbolje ti je uzeti neki trimer koji ima servis u blizini
Težina ako rijetko kosiš i mlad si nije neki problem,ali ako se više vremena družiš sa njim postaje problem
Za istu snagu uvijek je bolji izbor lakši i makar skuplji trimer,jer ćeš u radu biti sretan da si potrošio više novaca,a lakše ti je za raditi

Oko 2 ks ti je solidan trimer za tvoje potrebe
Ako ti je teren za košnju relativno ravan,razmisli i o samohodnoj kosilici
 
Na vrh