• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Claas Dominator (78 -118)

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
I tako... Alternator je pustio svoj skupi i poznati smrdljivi dim onaj dan, ja sam pregledao stator, ali ne i rotor, kada sam ga očistio i vratio radio je punih 10 minuta kad se opet upalila lampica i pojavio poznati smrad. Tada sam lijepo našpanovao i remen usput.

Danas stavio drugi alternator i dok sam namještao remen, učini mi se da se remenica vodene pumpe malo pomakla kada sam je zakačio rukom, vratim ja ruku na nju kad vidi kurca ona kao odvaljena od života, pogledam dolje, vidim curilo je, reko ajd dobro, ponijet ću 5L vode kad se budem vraćao pa natočim.

Natočim ja, pošaljrm starog kući autom, kad ne napravim ni 100 metara, opet ode prema crvenom. Halt, zovem starog, de donesi reko jedno 50ak litara vode ako budemo morali pretjerivati uz nadosipavanje, a ima kakvih 2.5 - 3km vožnje lenijom do iduće njive gdje ćemo vidjeti što ćemo, blizu je sela, cca 300m pa nije greda.

I tako, naspem ja 25L u njega i krenem, odradim put bez dizanja temperature i ajd probam vršiti, napravim 2 kruga i malo se digne temperatura,ali debelo u zelenom, reko ajd sipnit ću kad malo ladne. Nasipam 15L i sad primjećujem neke stvari i zaključujem kakvo je zapravo stanje kombajna, motor je bio zasran hrđom - čitaj vodom iz hladnjaka, ja sam natočio antifriz ored zimu i ostavio tako, nisam kasnije niti provjeravao, a motor sam oprao neposredno pred kretanje u žetvu, dakle, znalo mi se desiti kada napuni ciklon prašinom, krene dizati temperaturu, ja ga ne mogu spustiti na ler jer mi baca da je slab pritisak ulja, onda ga čekam da ladne pa stavljam u ler, očistim ciklon i bude relativno dobro do idućeg nakupljanja slame i prašine. Kroz ciklon se vidi da je hladnjak dosta poštopan kao i hladnjak ulja, ali popto je remenica ciklona zavarena, moram skidati malo više stvari da ga otvorim poklopac ciklona i operem hladnjak, dakle originalni pkarasti španer ne postoji koji se relativno lako stisne i skineš remen, 2 M8 šarafa zakreneš, digneš ciklon, olistiš hladnjake i teraj dalje.

E sad, pošto nisam skontao da je pumpa flisovala jer se ne vidi jer je s kontra strane. Dakle, odmah u pripremanju je kombajn ostao bez 15ak L vode dok se drkalo s njim na mjestu, kada sam oprao motor i sve oko njega misleći da je to prljavština starog gazde, nisam znao da je voda već napustila sistem.

U principu sva sranja vezana uz grijanje, ulje, itd... su zapravo direktna veza sa ovom remenicom koju sam ja očito špananjem još više potaknuo na curenje jer kada ne vuče iz ekspanzivne posude, valjda nema toliki pritisak pa nije curilo, a sad kada sam ja to onaj dan kada sam skinuo alternator i došpanao remen, sve što je bilo unutra je preko noći iscurilo.

Još me jebeno čudi cijelo vrijeme da takav motor ima patnje s kosom od 4.20m, a u knjizi ima podatak da su išli i sa nekakvim hederima od 8m... Reko ajd možda je sve do počepljenih hladnjaka pa ću ja to polako jer kombajn ostavaljam na njivi jerbo mi je ulica uska, a trenutno vrlo prometna zbog radova na državnoj cesti... Pa da se ne ***** svako veče i jutro, najboljr mir, ali evo...

Još malo pšenice je ostalo za ovršiti, to sutra skinem i onda teški remont jer ima barem 10 stvari koje moram dotjerati da bi to bilo kako spada, jer sam najviše zastoja imao zbog glupih i relativno jeftinih stvari, ali ubijaju jer svaki dan se desi neka sitnica koja odnese pola dana...
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Uh , ti glupi kvarovi su i meni najgori. To je samo odraz odnosa prethodnog gazde prema kombajnu.
Ja kada sam kolegi koji mi je pomagao sređivanje kombajna rekao e sada idemo samo gluposti da sređujemo koji nikome nebi pali na pamet on me gledao kao ludaka :hahah:
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Znači svako malo u nekom ćumezu se zaglave one jebene vile što guraju slamu uz slamotrese. Napokon uglavile kao prave da se nijedna osovina nije mogla okretati, ja popizdio i našpanao remen do jaja, naravno, spalio i puknuo remen. Haj po novi, 60€, pa gledaj zašto je stalo, rastavim sve drvene ležajeve, vidim ima lufta pa uđe drkavi slak ili sirak, povuče slamu i zagalavi kompletnu osovinu, ako potjeraš brže, on ne stigne samo slamotresima izbaciti i onda nabije na te jebene vile. Pa sat vremena se jebi s rastavljanjem svakog ležaja, očisti, sastavi i aj dalje.

Pa popizdio i zvao Nemačku, javio se jako uslužan i ljubazan dečec, Jurgen mu je ime, ja mu rekao kaj me muči, nakon dosta nesporazumjevanja oko toga šta me jebe, skontali smo da se to zove "Agitator", pa smo usput zaključili da tu idu limeni deflektori koje ja nemam i da se zbog toga guši šifra proizvoda 687 107.3, da mu tatu *****. Naručio odmah ležajeve i te limove pa šta bog da.

Već ugovorio žetvu boba ako ne stignem uprdit mašinu do tada, ali najbolje platiti pa ovo dotjerati u red, jer drugačije... Bude opet seks jer je bob cca. tjedan i pol do dva do žetve, a do tadanezz dali sve dođe i stignem odraditi, a kvarovi su glupi i koptaju svaki po 20ak €, ali u svojoj protuvrijednoati kao da au švicarski franak pa naprave jrbadu među jadnim RH podizačima kredita 😂😂
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,870
A da te vile jednostavno izbaciš van. Nemam doticaja s Claasom, po priči sam tak čul🤓
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Onda ideš nizbrdo i napuniš ga 😂😂 Visoko su mu slamotresi pa treba pomoć.
Kraj slamotresa je na cca. 2.30 - 2.40m pa je velika razlika.

Te vile nisu problem ako imaš dobre ležajeve i deflektore koji ne daju da išta uleti čak i ako su ležajevi kokivela...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,666
Eh moj @AirBoX,
Umjesto da kupiš drlju, prodaš Audija, kupljenog od poticaja, i kupiš Mečku... 🤭 :hahah:
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,022
To je sve normalno kad imaš starog Claasa,izgubiš volju za kombajn :)
:ppozdrav:
 

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,532
A eto naša 98mica radi i služi hvala Bogu, naravno na tako starom stroju svake godine bude nekih stvari za porješavati ali nisu u pitanju velike površine i bilo što novije (samim time i skuplje) bi bila ludost.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ha gle, svatko na to gleda na svoj način.

Za mene svaki stroj koji imam, pogotovo polovan nije kriv ako ima kvarove, kriv je onaj koji nije na vrijeme nešto napravio.

U slučaju ovog kombajna, vjv je trebao solidan remont još kada je stigao iz Austrije, a on je odradio par sezona u RH pa onda na bubanj i tu smo gdje smo.

Ali mene to ne jebe, naravno da te stvari živciraju, ali kada se to sve poriješava, bude bila pjesma za raditi.

Vile ćemo vidjeti, ali ja ih vadio nebi, ipak to dodaje jebački pogon slami da brže izbacuje i hrani sjećku, a samim time i brze twruckanje kroz usjeve.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Danas se napokon nakanio nešto radit i na ovoj pili.

IMG_20230904_125316.jpg
IMG_20230904_143911.jpg

Spala pumpa danas, sutra stiže nova, montaža i doterat ga kući na daljni remont pred kukuruzu.
Uzeo Dolz-ovu, 108€ i reparatur kit od Termoteca cca. 31€ za ovu staru, nije neka kvaliteta, ali ako je uspijem srediti, ionako će stajati na stalaži spremna ako Dolz zakaže, prem da je Dolz dosta dobar pa se nadam da neću morati u narednih 5 godina ni šarafat. Sad mi ostalo samo remenicu upecat ispod motora, ali sam danas npr. vidio da je i nosač/remenica ventilatora puknuta 😵🤯 To je neka malo jača havarija bila od "prokuvo je"... 🤬🤬🤬
 

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,532
Meni se ljetos krenuo malo grijat, stalo se na vrijeme jer se pazi kontrolka naravno, bilo vani poprilično vlažno pa smo zaključili da je poljepilo prašinu na kiler.
I je poljepilo prašinu ali ne zbog vlage, već drapio nosač alternatora i remeni stradali i ventilator se nije vrtio ni blizu svoje normalne brzine.
Inače kombajn moj spreman za rad, moram samo oprati motor i podmazati i gas, vjv ćemo u suncokret ovaj tjedan.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ja planirao u suncokret, ali prepustit ću to nekome drugome na ova 2ha što kao stoje da pokupi, a ja ću se usredotičiti da priredim za kukuruz mašinu kako spada jer ako skarabudžim da pokupim suncokret, opet ga neću do kukuruza srediti, a slagat sve skupa zarad 2ha mi se ne isplati.
 

Tomipav

Član
Tu od
30 Kol 2018
Poruka
54
Ajmo ovako,prvo mi izgori relej,pa osigurač,pa krug na ploči,stavit ću slike,od čega uopće jesu relej i osigurač sa oznakom 15 kao na slici,nikako riješiti taj problem.
 

Prilozi

  • IMG_20231002_172955.jpg
    IMG_20231002_172955.jpg
    69.3 KB · Pregleda: 29

jannickz

Novi član
Tu od
26 Ožu 2024
Poruka
5
Električna pumpa:
  • Ugradnja: Vaša ideja o ugradnji električne pumpe je dobra. To će olakšati dobavu goriva i osigurati da AC pumpa ima dovoljno snage za podizanje goriva.
  • Upravljanje:Postoji nekoliko načina za upravljanje radom pumpe:
    • Prekidač: Možete ubaciti zaseban prekidač za pumpu. To je jednostavno rješenje, ali nije baš automatizirano. Ako trebate saznati više o ležajevima, posjetite https://en.tradebearings.com/list_33.html
    • Relejski sustav: Korištenjem releja možete automatizirati rad pumpe. Na primjer, možete je spojiti s kontaktom za paljenje, tako da se pumpa uključi kada se upali motor.
    • Automatski sustav: Neki moderni kombajni imaju automatske sustave za upravljanje dobavom goriva. To bi moglo biti opcija ako želite sofisticiranije rješenje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh