• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
177
S duro cut glavama nisam nikad radio jer nisam ljubitelj da stalno moram minjat flaks. Za taj trimer ide trokraki noz, naravno di neces udarit po kamenju, stablima i opcenito tvrdim stvarima, malcer bi moga bit previse za njegov kutni prijenos. Ti nozevi bas za malcanje idu na trimere velike trimere tipa stihl fs 461 ili husqvarna 545, u njih je dosta jaci prijenos
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Ok. Hvala ti puno! Skinuo si mi kamen sa srca i dao koristan savet!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,667
Koji si model kupil: 250 ili 250R? Kad si već kupoval, trebal si kupiti FS350: isti motor, puno bolji stroj s jačim reduktorom, koji je prikladan za malčiranje.
Ako si kupil 250R (s okruglom ručkom), on nije ni namijenjen za nikaj drugo osim glave s flaksom (može, ali je opasno).
Inače, ti modeli se u HR odavno ne prodaju (to nikak ne znači da su loši, već samo "da nisu dovoljno skupi", odnosno imalu lošije eko norme).

Koliko znam, FS250 ima prihvat (rupu) od 1" (25,4mm), dok svi jači strojevi imaju 20 mm. Zato ćeš teško naći odgovarajući malčer nož u Stihlovom dućanu (kad klikneš na poveznicu, na dnu stranice ti pišu modeli na koje ide) ...ali možeš potražiti recimo OREGON, ne veći od 250mm.
Pripazi, jer je to ipak stroj namijenjen za košnju trave glavom s flaksom ili metalnim noževima, a nije za takve teže namjene, baš kak ti je kolega @pila napisal.

I, molim te, nemoj citirati prethodne poruke, već samo napiši svoj odgovor na dvu stranice.
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Ma ok, onda neću malčarit da ne uništim stroj. Uzeću sa ovim trokrakim da radim pa grabuljom počistit. On je isti ka fs 120 ali ima drugačiju zapreminu motora i jaču kubikažu, 1,6kw tj. 2,2ks.
Reci mi da li su glave i ostalo od OREGONA dobri?
Kakva je ona gde se stavlja struna sa grfitom u njega .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,667
Na Stihlove trimere uglavnom idu originalne glave, jer imaju posebni navoj (M10x1L), dok većina ostalih trimera (HQ, OM, kineski...) koriste 10x1,25L, tak ćeš teže naći glave koje pašu. S druge strane, na Stihlovim glavama flaks izlazi pri dnu glave, dok na ostalima većinom na sredini ili pri vrhu, tak da se može dogoditi da ga onaj nožić ne odsiječe i da lupa po štitniku ili da ti štitik zapinje dok hoćeš nisko kositi.

Pogledaj Tecomec glave (prodaju ih pod markom Villager BC174 ili BC175): one imaju zamjenjive matice (dobiju se dvije) ali ti ni jedna ne odgovara na tvoj FS250.
20240417_122806.jpg
Inače, teške su za rastavljanje (imam Husqvarna T45, Stihl AutoCut 46-2 i već spomenuti BC174), pa mi vjeruj na riječ .

Oregon je sigurno jedan od (naj)boljih proizvođača dodatne opreme.
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
A koji silk preporučuješ?
E da, oprtač da li ima neki drugi jeftiniji a da je dobar, zamena za stihl. Ja sam dobio uz uređaj ali je činimi se mali, a posle vidim da imaju xxl za one koji su 190cm i više visoki, jednostavno ne mogu da napravim balans, uređaj pada brzo na zemlju.
 

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
177
Ja sam na husqvarninom obicni okrugli, stihlov je isto dobar, promjer vjverovatno 2.7 za taj trimer. Preporucam da izbjegavas neke jeftine jer se znaju dosta lipit u glavi. Ima nedavno otvorena tema na forumu pa prolistaj.
Kvalitetan remen dosta kosta. Ja koristim od villagera sta je dosa u paketu sa bc 27000. Inace kopija husqvarne balance x remenica, jedino neznam za velicinu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,667
Pa kaj nisi dobil naramenice uz FS250?
To je lagani stroj, pa bi originalne trebale biti dovoljno dobre. Problem s padanjem rješavaš tak da pomakneš onu ušicu, na kojoj trimer visi, prema naprijed.

Glede flaksa, optimalni flaks bi bil fi 2,7mm, ali može bez brige raditi i s 3mm za neki deblji i teži drač, jedino očekuj veću potrošnju goriva.
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Jesam dobio ali su mi male. Posle sam gledao na google i video da imaju takve manje i veće. Sa ovima ne mogu izbalansirat trimer, ona kuka mi dođe skoro na kuk.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,667
Možeš li raspustiti ove prednje trake, koje idu preko ramena? I ovu traku na kojoj je kuka?
Ili pitati u trgovini da tih zamijene za veće?
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Ma posla nema, raspustio sve do kraja i malo. A pritom meni su noge baš dugačke , nisu me predviđeli za trimer izgleda ;)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,009
Daj nekoj krojačici da ti složi po mjeri ili štukne postoječe.
Preporučam pojaseve od automobila.
 
  • Like
Reactions: ZJ

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Daj ne zeza, kako ću takav u da krčim brdo koje godinama nije košeno. Šta će kazat žene kad me vide takvog ;)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,009
Prošla su nažalost i ta vremena kad si brđanku ufatil i imal ju kao dobru životnu suputnicu.... prokleti internet.
A koliko ja vidim ti bi ionak više gledal, osluškival i miloval trimer nego žensko čeljade ;)
 

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Jok bogati. To mi je đedovina i nemogu gledat da zarasta u korov. Pa sam se zainatio da uzmem nešto da sredim imanje ka kad ga je đed održavao. Bar da liči na nešto da korov ne vata livadu. I onda sam ti se zainteresovao za ove trimere. Stio sam da uzmem Villager jer je pristupačan, ima delova i dosta servisa svuda. Rekli mi da ne uzimam njega već samo Stihl pa ti odložim kupovinu prošle godine da malo skupim para. I sad kad sam kupio trimer i čekam odmor da odem i uvatim da kosim koristim vrijeme da saznam što više. I onda saznam da prva dva košenja treba lagano ka sa ženom (ne svojom) ;) i tu ti se iznerviram ;)
 
Posljednje uređivanje:

Rade79

Član
Tu od
18 Kol 2023
Poruka
78
Ovaj moj fs250 kažu da je poluprofesionalni. Štamu to znači? Profesionalni možeš po cio dan ćerat po livadi i kvalitetniji je i jači. A ovaj poluprofesionalni?
E da, koje ulje koristite za mješavinu, crveno ili zeleno
 

Najnoviji postovi

Na vrh